Permohonan BSH (BR1M) Pendaftaran Secara Online 2021

permohonan bsh online isi keluarga dan bujang

Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) yang kini dikenali Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) merupakan inisiatif kerajaan dalam membantu golongan yang berpendapatan rendah atau golongan yang terdiri daripada B40. Terdapat dua kumpulan yang akan meneriman manfaat daripada bantuan ini iaitu kumpulan isi rumah dan kumpulan individu bujang yang berkelayakan. Permohonan BSH boleh dibuat secara talian online di pautan yang disediakan. Pemohon hendaklah dalam kalangan golongan yang berkelayakan dan dapat mengisi borang dengan lengkap. Pihak agensi akan menyemak dan proses permohonan yang dikemukakan dengan penilaian secara menyeluruh dan telus sebelum keputusan LULUS atau GAGAL dikeluarkan.

Berikut Adalah Kategori BSH 2021

Kategori Isi Rumah Jumlah Bayaran BPR
RM2500 ke Bawah RM1200 dan RM1800 (Lebih 2 orang anak)
RM2501 – RM4000 RM800 dan RM1200 (Lebih 2 orang anak)
RM4001 – RM5000 RM500 dan RM750 (Lebih 2 orang anak)
RM2500 (Bujang 21 tahun ke atas) RM350

Tarikh Permohonan BSH 2021 Dibuka

Tarikh Permohonan Dibuka Tarikh Permohonan Ditutup
15 Januari 2021 15 Febuari 2021

Pemohon mestilah membuat permohonan secara atas talian sahaja. Pemohon yang telah lulus BSH 2020 dan PBN 2.0 hanya perlu membuat kemaskini maklumat di pautan BPR yang disediakan. Manakalah pemohon yang gagal mendapat BSH 2020 dan BPN 2.0 mestilah membuat permohonan baharu BPR di pautan yang disediakan. Klik pautan permohonan BPR di bawah sebegai langkah seterusya.

Pemohon Baru

https://bpr.hasil.gov.my/PermohonanBPR.aspx

Kemaskini Maklumat Pemohon

https://bpr.hasil.gov.my/Account/Login

Tarikh pembayaran BSH/BPR 2021 dijangkan akan dibuat pada bulan April atau sebelum penghujung bulan Mei 2021. Pembayaran akan dibuat terus dikreditkan ke akaun bank pemohon yang didaftarkan.

Berikut kami kongsikan tarikh dan pembayaran BSH bagi tahun 2021 dari fasa 1, fasa2 dan fasa 3. Anda boleh ke pautan Kemaskini BSH 2021.

Cara Membuat Pendaftaran dan Permohonan BSH 2021

  1. Pemohon hendaklah mendaftar di MyBSH terlebih dahulu.
  2. Kemudian log masuk ke menu MyBSH untuk proses permohonan secara talian online
Permohonan Online BSH

Semakan keputusan dan tarikh pembayaran BSH bagi fasa tahun 2021 akan kami kemukakan sekiranya maklumat rasmi diumumkan.

22 comments
  1. Sy nak buat daftar masuk BR1M BUJANG…
    sy perna dpt wang brim sekali je, tu pun dah btl btl lame sangat. Jadi tlg buat aktif wang brim sy ni…

    Nama : Mthan Maran
    I/C : 860803-23-5285
    Bank : Hongliong
    No A/c : 12800044659
    No whatapp : 0107086912

    • waalaikumsalam. permohonan baru akan dibuka 15 januari hingga 15 febuari 2021. teruskan ikuti perkongsian dari kami

    • Rasanya kena ada Bank la😅

  2. Saye nak apply brim family … sebelum ini saye single …sekarang saye day kawhin so nak apply brim
    Terima kasich

  3. Nak apply brim … saye sudah kawhin …

  4. Sye tak pernah dapat bantuan brim jadi bilakah permohonan dibuka

    • terima kasih atas makluman. Ya anda boleh membuat permohonan sebagai pemohon kategori bujang

    • terima kasih atas makluman. Ya anda boleh membuat permohonan sebagai pemohon kategori bujang

    • Terima kasih. Anda boleh membuat permohonan atas talian online seperti yang dikongsikan

  5. saya duda lama dah xdapat apa2 bantuan time cionvit19 ni sipa ble bantu. tolong lah orang susah…cam mana nk memohon bantuan ni trima kasih,,

  6. Saya pernah dapat voucher rm950 bantuan brim dulu..
    Ini kali sya duda..
    Boleh bantu kemaskini bantuan bpr nie x…
    Acc bank tiada jus ic jer nie

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.